Mediaanalys och deras information
2008-03-05 11:38 | Kategorier » GoogleInternetSEO
Min förra artikel om Mediaanalys väckte en del intresse och jag fick även från olika håll fick reda på delar som hållits lite i skymundan eller i alla fall kanske inte varit allmänt kända. Det rör sig bland annat om bitar kring Mediaanalys arbete med Sony BMG och även om det material som skickas ut till de företag Mediaanalys försöker få som kunder.
Mediaanalys och Sony BMG
I september år 2007 gick Mediaanalys ut med att de tecknat en stororder med Sony BMG, en knapp månad senare gick de även ut med nyheten att Mediaanalys skulle producera och marknadsföra hemsidorna åt alla Idol-finalister.
Man kunde läsa om hur Mediaanalys lanserade sidorna till Paul Potts, Backstreet Boys, Jennifer Lopez och många andra artister. Mycket riktigt så låg där även WordPressbloggar med teman anpassade efter artisterna i fråga. Om man däremot tittar på dem idag så ser man ingenting, det är bara tomma sidor och har varit så under lång tid. Enligt mina källor skall det även under en tid ha legat samma typ av sidor som jag nämnde i min förra post om Mediaanalys på dessa domäner.
Något verkar alltså ha gått väldigt snett. Enligt Sony BMG själva så avbröts samarbetet inom två månader från det att Mediaanalys gick ut med att Sony BMG hade blivit kund hos dem, det exakta skälet känner jag än så länge inte till men man kan nog utgå från att en så stor affär inte avbryts så snabbt helt utan anledning.
Mediaanalys utskick till potentiella kunder
Att företag på olika sätt skickar ut material om sina produkter eller tjänster till potentiella kunder är inget man höjer på ögonbrynen över. Det kan däremot bli konstigt i samma stund som informationen framförs på ett sätt som är väldigt öppet för misstolkningar eller att det man framför är väldigt diffust.
Jag har fått tillgång till två av de utskick Mediaanalys använder sig av, dels är det en form av offert till en potentiell kund, dels är det ett ”kundcase” där de beskriver läget för två av sina kunder (ni kan behöva minska textstorleken lite i era webbläsare för att de ska visas rätt).
Jag har diskuterat presentationerna från Mediaanalys med annat kunnigt folk och vi har varit överens om att Mediaanalys material är mycket luddigt. Vid en spontan första anblick förefaller det som att de säljer paket innehållande analysverktyg (Google Analytics är en av de tänkbara kandidaterna), en drös inlänkar samt någon form av personlig uppföljning. Mediaanalys ”värstingpaket” innehåller även en ”databasoptimering”, vad det är framgår inte med tydlighet men min tolkning av det utifrån det som står i offerten samt ytterligare material (som jag dessvärre ej kan publicera) är att det helt enkelt rör sig om dynamiska sidor. Det vill säga: sidan byggs upp automatiskt utifrån det som är inlagt i databasen.
Fler konstigheter med Mediaanalys och Sony BMG
Ni som hade ögonen med er i genomläsningen av materialet från Mediaanalys lade kanske märke till att Sony BMG fanns med i listan över deras ”nuvarande kunder”? Det är lite märkligt, eftersom detta material skickades ut långt efter att samarbetet mellan Mediaanalys och Sony BMG ska ha upphört enligt Sony BMG själva.
Detta gör att man lätt kan fråga sig ifall Mediaanalys använder andra företag som ”luft-troféer” på liknande sätt.
Mediaanalys och Folkia
I ”kundcaset” ovan från Mediaanalys lyfts det fram att deras kund Folkia ligger bra till på flera sökord med hög konkurrens. Detta är, eller snarare var, såklart trevligt för Folkia. Till saken hör att det inte ska ha varit Mediaanalys förtjänst att det blev så, det var de tidigare aktörerna som hade fixat den biten. Numera är Folkia nedknuffade en bra bit i de vanliga sökresultaten till och med när man söker på företagsnamnet. Man behöver såklart inte vara jätteinsatt för att förstå att detta är tråkigt för Folkia.
Detta kan mycket väl ha orsakats av att Folkia ägnat sig åt att köpa in stora mängder inlänkar för att på så sätt öka på sin ranking. Googles filter kan reagera på sådant och helt enkelt skicka en sida längre ned i resultatlistorna, Simon har skrivit mer om detta och jag håller fullständigt med honom om att inlänkar bör vara naturliga för att ge ett så stabilt resultat som möjligt. Det kan även vara så att det skett en utrensning av de inkommande länkarna, det vill säga att de tagits bort eller fått nofollow, och att detta i sin tur fått sidan att rasa nedåt.
I vilket fall som helst är det i mina ögon lite galet att Mediaanalys valde att lyfta fram det på ett sätt som gör att man lätt uppfattar att det är just Mediaanalys förtjänst att Folkia låg så högt som de gjorde.
Mediaanalys säljare har även via e-post fört fram i klartext att det är just Mediaanalys själva som har lyft fram Folkia till den topplacering de hade för ett tag sedan.
Det påminner lite om falsk marknadsföring i mina ögon.
Uppdatering
2008-03-06 12:54
Nikke har just skrivit om hur Folkia är tillbaks i sökresultaten, något som i sin tur kom ifrån bloggen Nakna sanningen. Uppenbarligen är det företaget Vizi som har jobbat med Folkia
Så som jag förstår så är Folkia MediaAnalys kunder. Dock genom affiliate-marknadsföring (affiliator) och sponsrade länkannonsering. Att MediaAnalys skulle ta cred för optimeringen vet jag inget om, men troligen handlar det om en ensam säljare som utgått från att MediaAnalys även hjälpt Folkia via seo.
Vad gäller Sony BMG så är det väl en äldre PowerPoint som används och en taskig copy paste-miss som gjort att en äldre PowerPoint-presentation används för ett nytt kundbesök och det blivit en mix up.
Inget avsiktligt alltså.