Sökmotoroptimering, vad är det egentligen?

2007-11-27 19:53 | Kategorier » Google, Internet, SEO, Webb,

Sökmotoroptimering eller SEO som det ofta förkortas har blivit ett av de starkare ”buzzworden” på nätet den senare tiden. SEO står för Search Engine Optimization, det vill säga den amerikanska frasen för ”sökmotoroptimering”. Det finns mängder med företag som mot varierande kostnader erbjuder sig att ”sökmotoroptimera” hemsidor. En del av dessa är seriösa, andra är det inte. Debatten har många gånger gått het kring företagens existens och inte helt sällan har även metoderna diskuterats.

Vad är sökmotoroptimering?

Man skulle kunna säga att det i bästa fall är att se till att sökmotorer kan läsa innehållet på sidan på ett lätt sätt. Utöver detta bör man kanske även nämna att man i texterna bör nämna de saker man vill ska förknippas med sidan, denna bit anser jag är fullständigt självklar, det är ju trots allt innehållet på sidor som indexeras av sökmotorerna.

Nedan följer några punkter som jag hoppas förklarar det hela lite närmre, kanske kan det leda till att du sparar en slant med.

Vilka bitar är viktiga vid sökmotoroptimering?

Sökmotorer fäster vikt vid olika delar av sidan för att ”vikta” innehållet, därför är det ganska naturligt när man ser en av de viktigare punkterna, nämligen:

Sidans titel

Sidans titel är det som både sökmotorer och människor stöter på först, precis som det är naturligt att man ser en boks titel när man går utmed en bokhylla är det naturligt att sökmotorerna ser en sidas titel först. Denna bör alltså kortfattat sammanfatta vad sidan handlar om.

Det kan även vara vettigt att låta sidans namn vara i slutet av titeln, om man ens har kvar sidnamnet. Detta eftersom det är början av titeln som kommer att synas i sökresultaten och då säger kanske inte ”Lasses hemsida – Hur du tar hand om dina…” lika mycket om innehållet i sidan som ”Hur du tar hand om dina guldfiskar – La…”. Sökmotorer begränsar i regel längden på titlarna i sina sökresultat. Personligen har jag valt att lyfta bort sidans namn ur titeln när enstaka artiklar visas.

Sidans rubriker

Detta skall inte förväxlas med titeln. Titeln ligger inom <title>-taggen, rubrikerna ligger som H-taggar. H1 motsvarar ”topprubriken” och sedan faller den strukturella ordningen allt eftersom siffran efter H ökar. H2 är alltså underrubrik till H1 och H3 är en underrubrik till H2. Google och andra sökmotorer anser att rubriker högre upp i ordningen är viktigare än de som ligger längre ned, likadant är det för människor. En underrubrik är underordnad sin huvudrubrik. Att ha en väl uppbyggd rubrikstruktur är lika naturligt och viktigt på en hemsida som i vilken annan text som helst. Även här bör man tänka på att rubrikerna skall säga något om de styckena som ligger under rubriken

Länkar

Förenklat kan man säga att en hemsida får en viss ”vikt” från sökmotorer (hos Google kallas detta ”Pagerank”), denna vikt fördelas sedan vidare med de länkar man har på sin sida. Detta gör att man kanske bör fundera på vilka av länkarna man behöver ge ”vikt” till och på så sätt distrubuera ”vikten” vidare till sidans övriga undersidor.

Även länkar som leder till ens sida spelar roll, detta diskuterar jag lite mer under punkten ”Oseriösa metoder” nedan.

Innehållet på sidan

Detta kan verka vara oerhört naturligt men är ändå något som är lätt att missa. Texten bör självklart innehålla de saker du vill att din sida skall bli hittad via. Handlar din sida om perserkatter så bör du kanske nämna det även i din text? Nämn helt enkelt det du skriver om, låt inte endast rubrikerna ange vad texten handlar om.

Sidan bör även hållas fri från frames. Detta är något man bör göra främst av hänsyn till användaren, det blir mycket svårare för dem att bokmärka en delsida när hemsidan är uppbyggd av frames.

Ytterligare en sak att tänka på är att man bör undvika att använda flash för textinnehåll på en sida, detta eftersom sökmotorer inte kan indexera innehållet i dessa. En flashsida får även problem med tillgängligheten eftersom den låser ute de som av en eller annan anledning använder skärmläsare, ett program så att blinda/synskadade kan ta del av innehållet på sidan. Just blinda är kanske inte alltid en faktor att ta hänsyn till, det beror ju på vilka man vill nå ut till. Hur som helst så är det inte bra med sidor där innehållet är flashbaserat ur ett sökmotorperspektiv. Detsamma gäller sidor där texten består av bilder.

Övriga aspekter

SEO-branchen existerar i mina ögon till stor del tack vare att de som bygger och sköter hemsidor inte har kunskap om det de gör. Ifall folk och företag skötte strukturen av sina hemsidor, gav dem bra titlar och med rubriker samt texter som är målinriktade så skulle det inte finnas behov av företag som arbetar uteslutande med sökmotoroptimering egentligen.

Per Axbom skrev en debattartikel om sökmotoroptimering i Computer Sweden för ett tag sedan och jag måste säga att jag till stora bitar håller med honom, bygger man sidor välstrukturerat och så att de innehållsmässigt är bra så kommer man oerhört långt.

En webbplats som byggs och hanteras på rätt sätt ska inte behöva optimering för att synas bättre.

Man skulle nästan kunna förenkla det med att ”bygger man hemsidor för människor så sköter sig resten automatiskt”. Däremot är hans rubrik kanske lite att ta i.

Oseriösa metoder

Det är inte helt sällan man stöter på oseriösa metoder när det gäller ”sökmotoroptimering”. Dessa bygger till stor del på biten med inkommande länkar till hemsidor. Denna bit är viktig, det kan man inte på något sätt förneka. Däremot finns det många företag som bygger upp stora länkfarmar och ”låtsasbloggar” där de länkar till sina kunders hemsidor. Med ”låtsasbloggar” menar jag bloggar som drivs av SEO-företaget självt och där inlägg skrivs endast för att boosta kunderna lite.

I vissa fall har jag kontaktat dessa företag för att fråga om de anser att det är etiskt korrekt och i regel fått korthuggna svar tillbaks där de snabbt försöker vifta bort det hela. Det har även förekommit fall där SEO-företag spammar bloggar.

Nikke har en hel avdelning på sin blogg ägnad åt just SEO-skojare. Nikke har även en äldre samling artiklar om ämnet.

Jag anser att inlänkar till en hemsida bör komma naturligt, det är inget som ska fabriceras fram.

Med kunskap och eftertanke kommer man långt

Det enklaste sättet för att slippa extra utgifter för att rätta till missar i efterhand är att skaffa sig kunskap redan innan. Ett alternativ är att man på något vis ser till att den person/företag som bygger upp sidan vet hur det bör göras, det kan även vara värt att utbilda de som sköter innehållet på sidorna i hur de bör strukturera det för bästa resultat.

Mina kunskaper i ämnet har jag fått dels från att läsa artiklar, dels från folk jag känner som har kunskap inom ämnet. Dra dig inte för att läsa lite material själv, kanske känner du även någon som kan ge dig lite grund att bygga vidare på? Har du frågor får du mer än gärna kontakta mig.

Glöm inte bort att det är för användarna du bygger sidan! Låt bli oseriösa metoder för det kan slår tillbaks ganska hårt, värsta fall kan det resultera i att helt bli utesluten från sökresultaten och det är förmodligen inget du vill uppnå.

Gravatar
|
Nikke Lindqvist — 2007-11-27 20:26

Snygg sammanfattning! Särskilt avslutningen. Användarna måste vara i fokus. Det är dem man sökmotoroptimerar för egentligen.

Bra SEO går ut på att hjälpa sökmotorerna hjälpa användarna att hitta din sajt.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-11-27 21:11

Nikke: Tack så mycket! Kul att du tog dig tid att läsa det jag skrivit! 🙂

Just biten med användare verkar det inte vara helt ovanligt att man missar eller till och med i oseriösa fall struntar i. Ytterligare en central punkt skulle jag vilja säga är relevansen, en sidas innehåll skall handla om de sökord man hittar den via. Det händer ju lite då och då att sidor ”lurar” in besökare på helt tokiga sätt.

Gravatar
|
Jens Törnell — 2007-11-27 22:14

Håller med Nikke om att det är användarna som måste sättas i fokus, eftersom målet är att få in dem på sidan. SEO-skojjare som använder sig av dåliga metoder som cloaking, blogg-spamming och länkfarmar ska man passa sig för.

Som tidigare skrivits så kan man om man har stor kunskap av SEO optimera sin sida på egen hand.

Fördelen med att välja ett seriöst SEO-företag är i mitt tycke den totala kompetensen, kraften som kan erbjudas och tryggheten av att ha ett helt företag i botten.

Massor av alla svenska hemsidor är väldigt dåligt optimerade för sökmotorerna. Många använder komplexa CMS / butiks-system där en optimering kan vara svårt att lägga in och inte stöds från början i systemet. Därför behövs SEO-företagen för att hjälpa till med detta, för att kunna ge alla företag en chans att synas på sökmotorerna.

Gravatar
|
Anton — 2007-11-27 22:33

Bra skrivet! Du har fattat det ganska bra! Både konkreta tips och bakgrundsinformation – jag gillar’t!

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-11-27 23:13

Jens: CMS/butikssystem som är dåligt uppbyggda från grunden kan så klart orsaka problem, men då återkommer man ju till det jag skrev om att ifall en sida är byggd på ett bra sätt redan från start så finns inget behov av en yttre SEO-specialist att komma in i bilden egentligen. Visst är det så att det kan vara vettigt för en aktör att hyra in kompetens utifrån när det gäller att göra sin sida bättre, SEO rör sig ju inte om magi precis, utan handlar mer eller mindre mest om att bygga upp sidan på ett bra sätt.

Anton: Tack så mycket! Trevligt att höra att du gillar’t! 😉
Jag siktar på att fatta det ännu bättre framöver. 🙂

Gravatar
|
toad — 2007-11-29 10:47

Mycket intressant läsning. Tänkte höra om du råkade se Uppdrag granskning för någon vecka sedan? Där tog de nämligen upp just ett företag som använde sig av de lite mer ”oseriösa metoderna” gällande SEO. Om du får möjlighet att se det programmet så bör du göra det. Mycket intressant.
Vill inte skriva vilket företag det gällde då jag inte är 100% säker på vad de hette, men om du är intresserad så kan du kontakta mig via IRC eller MSN så kan du iallafall få namnet på det företag jag tror det var. Om du är intresserad då förstås. 😉
Men som sagt.. trevlig och intressant läsning såhär i vinterkylan. 🙂

Gravatar
|
toad — 2007-11-29 11:09

Rättelse: Företaget jag talar om som Uppdrag Granskning tog upp den 7 november i år arbetar förmodligen inte så mycket med just SEO. Kollade upp det nu och såg att jag har missuppfattat det lite grand. Företaget i fråga kontaktar mindre företag och erbjuder dem en ”gratis” hemsida och lovar samtidigt att deras sida ska hamna högt (högst) upp på sökmotorer. Fast det är tydligen mer som en ”bonus” de erbjuder om man väljer att använda sig av deras tjänster.

Men som sagt.. det var ett intressant program som du bör kolla på om du får möjlighet. Tror det går att se på svt.se.
Vill du läsa mer om detta så kolla på: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=77956&a=960365&lid=puff_961566&lpos=extra_0

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-12-01 11:28

Toad: Yreg, eller Yellow Register som de heter numera är ett lite halvt om halvt ökänt företag. Bevisligen så kör de ju inte med helt och hållet reko metoder, vilket så klart är tråkigt eftersom det faktiskt svärtar ned hela webbproduktionsbranchen. Jag har sett programmet och kan tyvärr inte säga att jag är förvånad över deras slutsats efter allt jag tidigare hört om företaget i fråga.

Men som du säger: Det är är inget SEO-företag precis.

Gravatar
|
Per Axbom — 2007-12-03 17:00

Tack för trevlig läsning. Väldigt bra sammanfattning som tar upp kärnfrågorna på ett pedagogiskt sätt. Jag gillar förstås speciellt inlägget om att SEO-branschen är en resultat av att människor som bygger webbplatser inte vet vad de håller på med. Oj vad jag ångrar rubriken på min debattartikel 😉 Jag har numera en slide i en PPT-presentation som tar upp två definitioner på SEO och stryker över den ena… gissa vilken.

1. Making sure that a website appears in the top results in the search engine results for specific keywords. The core ambition is to increase volume of traffic to the website.

2. Making sure that search engines easily can read the content on a website.

Gravatar
|
Kristoffer — 2007-12-03 17:38

Per Axbom: Kul att du hittade hit med! 🙂
Tack för de vänliga orden och ditt positiva omdöme, det värmer att läsa! Du är välkommen att citera mitt uttalande om SEO-branschens källa, ifall lusten skulle falla på… 😉

Min vilda gissning är att det nog är punkt ett som ryker… 🙄
Länge leve användarfokuserat tänkande och allt gott som följer i dess spår 🙂

Jag har en känsla av att den renodlade SEO-verksamhet som finns i dagsläget allt mer kommer gå över till att kompetensen finns redan hos de som konstruerar hemsidor, framtiden får utvisa ifall jag är helt ute och cyklar.

Gravatar
|
Google skaffar patent om textinläsning från bilder — 2008-01-12 22:31

[…] textigenkänning från bilder. Hitintills har just text i bilder varit ett problem när det gäller sökmotoroptimering av hemsidor, kanske kan detta problem nu bitvis vara på väg att avhjälpas. Att Google är en mycket stor […]

Gravatar
|
Länkar i debatten om sökmotoroptimering | axbom — 2010-03-09 12:56

[…] Sökmotoroptimering och SEO, vad är det egentligen? av Kristoffer Forsgren – lysande sammanfattning av ämnet […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Gate 303

Creeper a href="https://mediacreeper.com/latest" title="MediaCreeper">MediaCreeper